• Het Houten Huis - Vuurtoren Wacht - Boulevard 2014 - © Saris & den Engelsman

Cultuurmenu Groningen 2016 – 2017

Kunstdiscipline: muziek/theater

Groep: 1 en 2

Voorstelling: VUURTOREN WACHT van Het Houten Huis
Een matroos gaat uit varen, een vuurtoren wacht. In Vuurtoren Wacht blijft Vuurtorenvrouw alleen achter als Matroos uit varen gaat. Ze mist Matroos. De seizoenen trekken voorbij en met de zon, de bladeren en de sneeuw, komen ook de postbode, de vliegenier en de trekganzen langs. Kunnen zij de leegte vullen die matroos heeft achtergelaten?

Een muzikaal sprookje over hoe erg je iemand kunt missen en de blijdschap van het terugzien.

Het Parool over Vuurtoren Wacht:
‘In deze voorstelling met weinig tekst is de grote kracht het gebruik van rekwisieten. Vuurtoren en matroos hebben een strak kleurenschema, zodat hun ochtendritueel een fascinerende uitwisseling wordt van rode en blauwe washandjes, theemokken en hoofddeksels. De boot, het fietsstuur en het vliegtuig waarmee achtereenvolgens de matroos, een opdringerige postbode en een stoere maar kleinzerige vliegenier worden neerzet, zijn aanleiding voor knappe staaltjes fysiek acteren.’

Lesmateriaal
Lesbrief Vuurtoren Wacht

Praktische informatie
Ruimte: groot speellokaal, Speelvlak 7 x 8 x 3,5
Verduistering: ja
Duur: ca. 50 minuten

Workshop
Is missen ergens goed voor? En hoe klinken je herinneringen? Als voorbereiding en reflectie op de voorstelling Vuurtoren Wacht biedt Het Houten Huis een workshop voor en achteraf aan de voorstelling aan. Vooraf een korte introductie (20 min), aansluitend het voorstellingsbezoek en de reflectie workshop (60 minuten) kan de dag zelf of later in de week. Tijdens de reflectie maken de kinderen een hoorspel onder leiding van een theaterdocent. Eventueel alleen de reflectie workshop (na de voorstelling) kan ook.  Interesse? Geef het door aan de contactpersoon van Cultuurmenu Groningen op uw school!  Dan ontvangen wij de opgave van alle leerkrachten van betreffende groepen die belangstelling hebben, in één  formulier retour.

Evaluatie
Vul hier het formulier in.
Na afloop van de voorstelling kunt u dit formulier invullen. Het neemt ongeveer vijf minuten tijd in beslag. In de evaluatie toetsen wij het programma om vraag en aanbod op elkaar af te stemmen.